www.mt.com.pl Strona Główna www.mt.com.pl
Forum serwisu internetowego MT

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zbudować proądnice z silnika??
Autor Wiadomość
janek22224
Nowicjusz


Dołączył: 02 Sty 2007
Posty: 14
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 18:12   Jak zbudować proądnice z silnika??

Proszę o pomoc gdyż myślałem o elektrowni wiatrowej ale nie mam żadnej prądnicy z góry zakładam że chciałbym uzyskać napięcie 230V. Jeśli ktoś wiej jak tanim kosztem możnazrboić prądnice proszę o pomoc. gdzię czytałe,m że można j robić z silnika elektrycznego ale nie było tam napisane jak. proszę o jak najszybszą odpowiedz. z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony przez janek22224 Wto Sty 02, 2007 21:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
luc 
Forumowy Maniak
huncwot jakich mało



Wiek: 21
Dołączył: 25 Maj 2006
Posty: 454
Skąd: z daleka
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 19:00   

1. patrz jak piszesz.
2. jak chcesz 230V to i żeby to coś prądu dawało to przydałby sie chyba helikopter do zmontowanie tego.
3.użyj silnika elektrycznego.
 
 
janek22224
Nowicjusz


Dołączył: 02 Sty 2007
Posty: 14
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 21:19   

myslałem o przekładniech mam takie 1:150 i do tego dosć duże wiatrak ale jak użyć tego silnika elektrycznego?? co z nim zrobić???jesli miałes nam mysli przerobienie tego silnika to jak to zrobić?? mysle że to sie uda bo to naprawde dobre przekładnie jakies slimakowe i do tego mam zabezpieczenie aby sie za szybko nie kręcił a jak nie uzyskam takiego napięcia to czego mam użyć nawet do niżeszgo napięci??może inne silniki aletrnatory??
 
 
luc 
Forumowy Maniak
huncwot jakich mało



Wiek: 21
Dołączył: 25 Maj 2006
Posty: 454
Skąd: z daleka
Wysłany: Sro Sty 03, 2007 16:11   

bierzesz silnik i na osi montujesz wiatrak. i za sprawą wiatru i magii robi się prąd. w książce Adama Słodowego był projekt małego wiatraczka na osi silniczka, który poruszany wiatrem, ładowałby baterię.
 
 
janek22224
Nowicjusz


Dołączył: 02 Sty 2007
Posty: 14
Wysłany: Sro Sty 03, 2007 19:47   

co założe silnik bez żadnej przeróbki i będzie prąd produkował??? nabijasz sie czy poprosru tak jest???
 
 
luc 
Forumowy Maniak
huncwot jakich mało



Wiek: 21
Dołączył: 25 Maj 2006
Posty: 454
Skąd: z daleka
Wysłany: Sro Sty 03, 2007 20:55   

z tego co mi wiadomo to tak jest. bo jak dostarczasz energię, to wirnik się kręcie. powinno działać też w odwrotną stronę- jak kręci się wirnik to produkuje enegie.
 
 
janek22224
Nowicjusz


Dołączył: 02 Sty 2007
Posty: 14
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 09:20   

a nie wiesz na jakiej stronie mogie znaleść o tym informacje?? Albo komu jeszczem mogie zadać to pytanie?? Dzięki za dotychczasowe informacje. kiedyś napisałeś że to małe nipięcie z takiego silnika jest jeśli tak to może zastowałbym jakąś przetwornice?? co o tym myślisz???tylko jak to jest z tym przetwornicami one robią większe lub mniejsze napięcie ale nie wiem jak to jest jako może z mniejszego większy zrobić chyba ten prąd jakoś kumuluje i generuje???
 
 
luc 
Forumowy Maniak
huncwot jakich mało



Wiek: 21
Dołączył: 25 Maj 2006
Posty: 454
Skąd: z daleka
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 19:04   

do zwiększania napięcia używa sie transformatorów. a tego nie znalazłęm na żadnej stronie, po prostu kiedyś o tym słyszałem.
 
 
szpaner 
Aktywista
Ten Zły



Pomógł: 15 razy
Dołączył: 19 Maj 2004
Posty: 1192
Skąd: Piecki
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 23:12   

nie z każdym silnikiem zadziała. Ale te z magnesami stałymi w roli stojanów tak. Poza tym przewijanie prądy przeztransformator jest nieekonomiczne. Lepiej jeszt np. porzewinąć silnik tak, aby sam dawał odpowiednoi wysoie napięcie.

Aha, jeszcze jedno: silniki na prąd zmienny z góry można odrzucić. Magnesy stałę znajdują się tylko w silnikach na prąd stały, i też nie wszystkich.

przekłądnia silimakowa działą tylko w jedną stronę - przeniesienie napędu ze ślimaka na zębatkę. Odwrotnie się nie da.

wiatr nie jest stały, więc parametry prądu mogą być conajmniej dziwne
_________________
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.1
GCM/O d- s: a--- C++ ULC>++++$ P- L+++ !E !W++ N+ !o K-? !w--- !O !M !V PS+++ PE++ Y++
PGP++>+++ t? 5? !X- R>+ tv b+ DI D+ G e-()>+++ h++(+) r-() y
------END GEEK CODE BLOCK------
 
 
janek22224
Nowicjusz


Dołączył: 02 Sty 2007
Posty: 14
Wysłany: Nie Sty 07, 2007 14:04   

A możesz podać rodzaj urządzenia które posiada np taki silnik odpowqiedni do tego?? ale jakieś parametry jakie one mają tzn. na silnikach są tkaie tabliczki znamionowe czy czytając ją już można sie dowiedzieć czy to odpowiedni silnik??? dziękuj za dotychczasowe wiadomości. Jeśli chodzi o odpowienio wysokie napięcie tzn jak biore silinik który był przystosowowany do napięcia 230V to on może dawać inne napięcie przy wiatraku??? zakładając że odpowiedni szybko sie kręci?? jeśli chciałbym taki silnik wmontować to ile musi byc obrotów na minute???
Ostatnio zmieniony przez janek22224 Nie Sty 07, 2007 16:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
luc 
Forumowy Maniak
huncwot jakich mało



Wiek: 21
Dołączył: 25 Maj 2006
Posty: 454
Skąd: z daleka
Wysłany: Nie Sty 07, 2007 14:43   

kimbalofuhamuha?
 
 
janek22224
Nowicjusz


Dołączył: 02 Sty 2007
Posty: 14
Wysłany: Nie Sty 07, 2007 16:32   

co ma oznaczać ten wyraz??
 
 
luc 
Forumowy Maniak
huncwot jakich mało



Wiek: 21
Dołączył: 25 Maj 2006
Posty: 454
Skąd: z daleka
Wysłany: Nie Sty 07, 2007 20:51   

odnosi się (z ironią) do stylu ortografii i czytelności postu przed tym, jak go zedytowałeś.
 
 
Rav (<_>)
Czytacz


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 1
Skąd: Podkarpackie
Wysłany: Pon Sty 08, 2007 10:56   

Ja sie może nie znam do końca ale coś tam wiem prawdą jest to co ktoś już wcześniej napisał że nie wszystkie silniki ci podejdą ponieważ są silniki które w takiej sytuacji nie dadzą prądu bo są innaczej skonstruowane można to wytłumaczyć ale dużo pisania dlatego silnik powinien mieć magnesy jeżeli nie ma to sie nie nadaje (przynajmniej tak mi sie wydaje). Jeżeli nie wierzysz w to że nie trzeba nic z silnikiem robić tylko go podłączyć to zrób sobie proste ćwiczenie na małym silniczku np od samochodzika. Podłącz jakąś diode do nie go i pokręć. Jeżeli silnik jest wystarczająco dobry i kręcisz szybko to sie powinna zaświecić. Co do tego wiatraka to musisz coś pomyśleć nad tym nie radze tego podpinać prosto pod telewizor bo skoki napięcia mogą go uszkodzić. Radze jakiś akumulator a może nawet dwa i je najpierw ładować a dopiero potem czerpać z niego prąd. Jak nie to jakiś układzik zmajstrować ale w tym to ja już ci nie pomogę. Pozdrawiam
 
 
janek22224
Nowicjusz


Dołączył: 02 Sty 2007
Posty: 14
Wysłany: Pon Sty 08, 2007 17:20   

no rozumiem że nie wszystkie ale jakie dadzą mi napewno prąd ale jakieś większe nie od samochodzików może wiecie jak rozpoznać taki silnik nie rozbierając go???
 
 
Dariusz_512 
Forumowy Maniak
Demotywator forum ;)



Pomógł: 4 razy
Wiek: 21
Dołączył: 13 Cze 2006
Posty: 389
Skąd: Pod Wawą
Wysłany: Pon Sty 08, 2007 22:17   

To by miało małą wydajność prądową więc warto zainwestować w jakiś mocniejszy silnik lub prądnice. Na złomie tego troche jest.
_________________
Powered by logic & reason...
 
 
 
luc 
Forumowy Maniak
huncwot jakich mało



Wiek: 21
Dołączył: 25 Maj 2006
Posty: 454
Skąd: z daleka
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 09:28   

niezły pomysł, nie pomyślałem o tym. na złomowiskach w sumie wiele przydatnych części mają i zazwyczaj dają za kilka złotych.
 
 
janek22224
Nowicjusz


Dołączył: 02 Sty 2007
Posty: 14
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 15:35   

kilka razy już pytałem jak rozpoznać taki silnik który bęzie dobry?? co mi da to że pójde na złomowisko jak nie będe wiedział który silnik jest dobry ja to sprawdzić??? czy może mi ktoś powiedzieć jak to zrobić???
 
 
luc 
Forumowy Maniak
huncwot jakich mało



Wiek: 21
Dołączył: 25 Maj 2006
Posty: 454
Skąd: z daleka
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 15:41   

jak powiesz, że chcesz prądnice, to ci dadzą. ona wytwarza prąd.
 
 
janek22224
Nowicjusz


Dołączył: 02 Sty 2007
Posty: 14
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 19:01   

no napewno jak pójde do sklepu to mi dadzą ale ja chciałbym to jednak trochę niższym koszten zrobić. bo na złomowisku to chyba nie będą wiedzieć o co chodzi??żałóżym że jakoś zdobęde taki silnik z magnesami stałymi który wytwarza prąd 230V to ile on musi miec obrotów na minute?? musze do tego podłączyć jakś stabilizator napięcia i najlepiej jakiś akumulator który by stabilizował takie napięcie. jak to mniej więcej podłšczyć jakiech przewodów użyć???a jeśli chodzi o ten silnik to załóżmy że on jak chodził na prąd to miał moć 2000W to ile on mi zasili przy odpowiednich obrotach??? co zrobić aby powstały prąd był stabilny i żeby nie powstało wyżesze napięcie niż 230V oprócz ograniczenia na łopatach wiatraka? może jakiś bezpiecznik który przy wyższym napięciu by sie wyłanczała i wyłanczał by prąd w takiej sytuacji??ktoś tu pisał że na złomie można kupić taki silnik z magnesami stałymi ile taki silnik może kosztować??z góry zakładam że prąd najbardziej chce wykorzystać do ogrzewania i do ciepłej wody ale mimo te chce mić bardzo stabilny prąd bo może jeszcze do oświetlenia?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.15 sekundy. Zapytań do SQL: 25